YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.

Mahmud Nedim bin Tosun



Mahmud Nedim bin Tosun
BiyografiYayınları

Mahmud Nedim bin Tosun “Aşçıbaşı” adlı yemek kitabını bitirdiği 1316 (1898) yılında “genç bir subay” olmasından yola çıkarak 1870 civarında doğduğu tahmin edilmektedir. Kitabının iç kapağında “Kilitbahirli” olduğu yazılıdır. Piyâde mülâzımıydı, Muş’un Bulanık kazasında Nizâmiye 75’inci alayının 1’inci taburunun 3’üncü bölüğünde görevliydi. Yemek yapmaya ve yemeye çok meraklı olduğu ve aşçılığı çocukken annesinden öğrendiğinin dışında özel hayatıyla ilgili hiçbir şey bilinmemektedir. Anadolu yemeklerine de yer verdiği bilinen tek eseri “Aşçıbaşı” (1318/1900), onun Türkçe yemek kitapları arasında tekrarcılığa düşmemesi ile tanınmasına sebep olmuştur. “Kocakarı” adıyla daha geniş bir yemek kitabı hazır­lamak isteğini belirtse de böyle bir esere tesadüf edilememiştir.