Sinema Bir Şenliktir
Yazar: Onat Kutlar
ISBN: 978-975-08-1822-6
YKY'de İlk Baskı Tarihi: 07.2010
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Sayfa Sayısı | : 180 |
Boyut | : 13.5 x 21 cm |
Sinema Bir Şenliktir, sinemayla uzaktan yakından ilgisi olan okurun çeyrek asırdır vazgeçmediği bir yapıt; hem başucu kitabı, hem başvuru kaynağı olmayı sürdürüyor.
Sinematek serüveni 12 Eylül 1980’de silah zoruyla noktalandı. Ama film sürüyor. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde ve genç sinemaseverlerin düşlerinde. İnatla, umutla, keyifle. Bu kitapta okuyacağınız yazılar, bu uzun filmden küçük izlenimlerdir. O ‘aşk, ateş ve anarşi günleri’nde benimle birlikte altın çıkaranlara bir merhaba’dır. O kadar.
1965–76 yılları arasında Türk Sinematek’inin kurucularından biri ve yönetmeni olarak görev yapan Onat Kutlar, dünya sinemasını, yabancı sinemacılarla ilgili düşünce ve değerlendirmelerini, şenlikleri, temaları ve türleri ele alan yazılarını 1985’te bir araya getirmişti… Sinema Bir Şenliktir, sinemayla uzaktan yakından ilgisi olan okurun çeyrek asırdır vazgeçmediği bir yapıt; hem başucu kitabı, hem başvuru kaynağı olmayı sürdürüyor.
1960’tan başlayarak çeşitli aralıklarla Meydan, Yeni Sinema, Milliyet Sanat, Papirüs, Hürriyet Gösteri gibi dergilerde yazdığım sinema yazılarını bir araya getirmeyi pek düşünmedim. Çünkü bu yazıların, kendilerine göre bir güncellikleri, bir işlevleri olduğuna, bu niteliklerini zamanla bir ölçüde yitireceklerine inanıyordum. Çünkü beni, her zaman, geçmiş değil, gelecek ilgilendirmişti. Ama sevdiklerim, dostlarım, gönlüme bırakmadılar. Yaşamda her türlü üretimin ortak olduğuna inandığımdan bu yazıları da salt kendime ait saymıyorum. Bu nedenle ortak bir çabayı tazelemek için yayımlamayı kabul ettim.
Bu yazılar, belli bir ülkeye göre seçildi. Türk sineması ile ilgili polemik ve araştırma yazılarını, koşulların elverdiği bir başka zamanda yayımlayacağım. Yaşamımda önemli bir yer tutan Türk Sinematek’indeki çalışma yıllarının bana tanıttığı olağanüstü insanları da ayrı bir “portreler” kitabıyla okurlara tanıtmak isterim. Bu kitapta, yabancı sinemacıları, onlarla ilgili düşünce ve değerlendirmeleri, şenlikleri, temaları ve türleri ele alan yazılar yer aldı. Bu da, benden daha genç okurların birikimine alçakgönüllü bir katkıdır sanıyorum.