YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Bir Mübadilin Hatıraları

Bir Mübadilin Hatıraları

ISBN: 978-975-08-1502-7

Tekrar Baskı: 5. Baskı / 06.2021

YKY'de İlk Baskı Tarihi: 11.2008

400.00 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz.

YKY İnternet Satış Fiyatı
16.50 TL    Etiket Fiyatı : 22.00 TL
TÜKENDİ

Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.

Genel BilgilerTadımlık
Sayfa Sayısı: 88
Boyut: 13.5 x 21 cm
Tekrar Baskı: 5. Baskı / 06.2021

Lozan mübadilleri bütün geçmişlerini bıraktıkları toprakları, bağlarını, bahçelerini, çocukluk ve gençlik günlerini tatlı anılarla, birbiri ardı sıra gelen harplerin ve işgallerin getirdiği açlık, sefalet ve verdikleri can kayıplarını ise büyük bir hüzünle hep hatırlamışlardır. Gemileri Çanakkale Boğazı’ndan geçerken denkleri içerisinde sakladıkları tabanca, tüfek ve mavzerleri çıkartıp ateşleyerek yaşadıkları coşkuyu göstermişlerdir. Ancak geldikleri yeni yurtlarında onları uyum zorlukları beklemektedir. Bazılarını da geride bıraktıkları ile burada edindikleri taşınmazlar arasındaki dengesizlik gibi sorunlar meşgul etmiştir. Elinizdeki kitap böylesine meşakkatli bir yaşamın sade bir özetidir.

Ben, 1298 (1882) yılında Sarışaban kazasının (Yunanistan’ın Kavala ilinin bir ilçesi) Nedirli köyünün Kobaklı mahallesinde dünyaya gelmiş Kobakoğlu Hacı Hüseyin Efendi namıyla maruf zatın oğluyum. Babamın babası İsmail ve onun da babası Hacı Hüseyin’dir. Babamın annesi Zeynep’tir. Babaannem Zeynep, Uzunkuyu’nun Karga mahallesinden Nalbantoğulları’ndandır.

Annem, Uzunkuyu’nun Eğribacak mahallesinden Köroğlu Mustafa Efendi’nin kızı Emine’dir. Anneannem, aynı köyün Musa mahallesinden Peramacıoğulları’ndan Mümine’dir. Babam zeki, okumuş, faal ve fevkalade misafirperver bir adamdı. Ziraat, tütün tüccarlığı ve aşar mültezimliği yapar ve aynı zamanda köyümüzde bir de bakkaliye işletirdi. Köyde evimizin avlusunda bir misafirhane vardı. Misafir eksiksizdi. Bir, bazı iki hizmetkârımız vardı. Misafirlerin kendileri ve hayvanları güzel bakılır, ikram edilirdi. Babam mahallemize bir mektep yaptırmıştı. Hoca çocukları okutur, cemaate namaz kıldırırdı. Ayrıca, her Ramazan ayında misafir odamızda da bir Ramazan hafızı bulunup teravih namazı kıldırırdı. Pek mesut bir hayat geçirilirdi; yokluk bilinmezdi. Gündüzleri mesire yerlerinde kuzu çevirmeleri, davetler, cümbüşlerle vakit geçirilirdi. Babam hükümet merkezinde ve kazada sözü nafiz bir zattı. Cesurdu, Köy İhtiyar Meclisi’ni kendi kurar ve bir çok vakitlerde Kaza İdare Meclisi azalığında da bulunmuştu.



Benzer Kitaplar


Yazarın Diğer Kitapları