YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Liste görünümü

Franz Kafka



Franz Kafka
Biyografi

Franz Kafka 3 Temmuz 1883’te Yahudi bir anne-babanın oğlu olarak Prag’da dünyaya geldi ve hayatının neredeyse tamamını bu kentte geçirdi. Lise öğreniminden sonra seçtiği hukuk eğitimini 1906 yılında Prag Üniversitesi’nden doktorasını alarak tamamladı. Önce bir yıl staj yaptı, 1907 yılında Assicurazioni Generali şirketinin Prag şubesinde işe başladı. 1908 yılında İşçi Kaza Sigortası Kurumu’na geçti. Max Brod’la kurduğu dostluk aracılığıyla Prag edebiyat çevresine girdi; Felix Weltsch, Oskar Baum, Gustav Janouch ve Franz Werfel’le tanıştı. I. Dünya Savaşı’nda zayıf vücut yapısı sebebiyle askere alınmadı. 1917 yılına dek çalıştığı İşçi Kaza Sigortası Kurumu’ndan tüberküloz nöbeti yüzünden önce istirahat iznine ayrılmak zorunda kaldı, sonrasında 1922 yılında erken emekliliğe ayrıldı. Franz, Hermann Kafka ve Julie Löwy’nin ilk çocuklarıydı. Kafka ailesi Prag’da, aile içinde Almanca konuşan azınlıklardandı. Kafka yaşamı boyunca hem Yahudiliğin hem iki kültür arasında kalmanın huzursuzluğunu duydu. Franz’ın daha sonra doğan iki erkek kardeşi çok küçük yaşta öldüler. Gabriele (Elli), Valerie (Valli) ve Ottilie (Ottla) adında üç kız kardeşi oldu; en çok Ottla’yla yakınlık kurdu.

1912’de tanıştığı Felice Bauer’le iki kez nişanlandı. 1917 yılının yaz sonunda ansızın ağzından kan gelmesi, yakasını hiç bırakmayacak tüberküloz hastalığının başlangıcı, Felice’le ilişkilerinin sonu oldu. 1919’da Julie Wohryzek ile nişanlandı fakat bu ilişki de evli Milena Jesenská ile tanışmasıyla son buldu. Kafka’nın bazı eserlerini Çekçeye çeviren Milena Viyana’da yaşadığı için seyrek görüşebildiler, ilişkileri 1921’in başlarında sona erdi. İki yıl sonra Kafka Prag’ı terk ederek Dora Diamant’la Berlin’e yerleşti ve kendini bütünüyle yazıya adadı. 1923-24 kışını “açlık yılları”nı yaşayan Berlin’de geçirmek zorunda kalışıyla sağlığı hızla kötüleşti ve gençlik yıllarından itibaren mücadele ettiği hastalığı sonucu 3 Haziran 1924 günü, Viyana yakınlarındaki Kierling Sanatoryumu’nda henüz 41 yaşını doldurmadan öldü.

Kitaplarının bir kısmı sağlığında yayımlandı. “Açlık Sanatçısı” (1924), “Dava” (1925), “Şato” (1926), “Kayıp” [Amerika] (1927), “Çin Seddinin İnşası” (1930), “Babaya Mektup” (1952) ölümünden sonra yayımlanan kitapları arasında yer aldı. 1902’de tanıştığı, yirmi yılı aşkın bir süre dostu olan Max Brod, ölümünden sonra yazdıklarının yakılmasını isteyen Kafka’nın geride bıraktığı el yazısı metinlerini ailesinden devralarak vasiyetine uymadı; yirminci yüzyılın dehşetini ve kaygılarını simgeleyen Kafka’nın yapıtının yayımlanmasına öncülük etti.

Yazdığı Kitaplar

Çevirdiği Kitaplar

Yayına Hazırladığı Kitaplar

Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar

Fotoğrafladığı Kitaplar

Resimlediği Kitaplar

Uyarladığı Kitaplar