YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Turgut Uyar 90 Yaşında

Turgut Uyar 90 Yaşında

ISSN: 977-1300-0586-194

Sayı : 194 Dönem : Kasım - Aralık 2017

400.00 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz.

YKY İnternet Satış Fiyatı
11.14 TL    Etiket Fiyatı : 14.85 TL
TÜKENDİ

Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.

HakkındaİçindekilerAbonelik

Turgut Uyar Kitap-lık’ta

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi “Kitap-lık”ın yeni sayısı Turgut Uyar dosyasıyla açılıyor. Mehmet Sümer, Yalçın Armağan, Orhan Kâhyaoğlu yazılarından oluşan dosyada Uyar şiiri, poetikası üstünde duruluyor. Dosyada ayrıca Turgut Uyar’ın “Elele” dergisi için hazırladığı kitap sayfasından örnekler var.

Yeni sayıda Demir Özlü’nün “Bir Akdeniz Heykeli Yapmak”, Oğuz Demiralp’in “Değilleme Yazını”, Serdar Rifat’ın “Montano Hastalığı”, Ahmet Sait Akçay’ın “Günümüz Öyküsünün Karakteri” başlıklı yazılarıyla Bengü Vahapoğlu’nun 1950’li yıllarda çıkış yapmış öykücülerden Özcan Ergüder’in Sait Faik’le ilişkisini ele aldığı yazısı dikkat çekici.

Güven Turan, Gültekin Emre, Tarık Günersel, Hüseyin Ferhad, Lâle Müldür, Metin Celâl, Betül Tarıman, Ali Asker Barut, Mehmet Can Doğan, Ali Ayçil, Nilay Özer, Mehmet Erte, Mehmet Öztek, Hüseyin Serhat Arıkan şiirleri; Özacan Ergüder, Mehmet Mümtaz Tuzcu, İsmail Pelit, Esra Erdoğan, Bilgehan Tufan öyküleri; Osman Çakmakçı, Neşe Aksakal, Necmi Sönmez, Bengü Vahapoğlu, Seval Şahin yazılarıyla “Kitap-lık”talar.

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.
_______________________

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

“Kitap-lık”, YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren “YKY Şiir Yıllığı” armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

“Kitap-lık” bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

“Kitap-lık”, bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
• Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
• omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

kitap-lık’a buradan abone olabilirsiniz.

EDİTÖRDEN

Kitap-lık dergisinin 25 yıl önce Yapı Kredi Yayınları bünyesinde çıkmaya başladığı günlerden beri şaşmayan bir çizgisi var. İyi edebiyatın taşıyıcısı olmak, nitelikli yazarların yanında olmak, geçmişten alınan güçle yeniliklerin izini sürmek, kendi birikimlerimizin değerini bilmek.

Yazdan beri, yenilenen çalışma ortamımızın yarattığı duygularla yaptığımız işe inancımız arttı, geleceğe büyüyen bir umutla bakmaya başladık. Dergicilik azalmayan bir heyecan, tavsamayan bir özen istiyor çünkü.

“Yazmayı bırakıyorsun, çünkü yazdığın şey saçma sapan bir şekilde edebî ve saçma sapan bir şekilde sahte geliyor sana” cümlesinin yer aldığı bir kitap olarak anımsanacak belki de Montano Hastalığı. Bartleby ve Şürekâsı, Dublinesk ile tanıdığımız Enrique Vila-Matas’ın melez anlatısı Montano Hastalığı çevresinde Serdar Rifat Kırkoğlu yazdı.

Hüseyin Kıran giderek daha iyi anlaşılan, yazı evreninin gezginlerini artıran bir yazar. Oğuz Demiralp onun kitaplarını yorumlarken Deneme’nin tatlarını da çıkarıyor.
Ahmet Sait Akçay özellikle son on yılda beliren değerli yazarlar üstünden günümüz öykücülüğünün zaaflarına dikkat çekiyor. Dilin, biçimin göz ardı edilişinin getirdiği sorunları seçtiği pasajlarla belirliyor, gösteriyor.

Bu sayıda dosya konumuz Turgut Uyar: Son zamanlarda hangi dergiye elimizi atsak karşımıza çıkan, üstünde giderek daha fazla durulan, rağbet gören bir şairimiz. Özge Şahin’in hazırladığı dosyada Mehmet Sümer, Yalçın Armağan ve Orhan Kâhyaoğlu’nun yazılarını okuyacaksınız.

Yazıları, çevirileri bir yana, vaktiyle bize Şiir Yıllığı da hazırlayan Mehmet H. Doğan adına önümüzdeki yıl bir şiir eleştirisi ödülü verilecek. Şiir alanında eleştiri, inceleme, araştırma yapanları böylesine anlamlı bir ödülle destekleyen Nilüfer Belediyesi’ni kutlarız.

DOSYA

TURGUT UYAR 90 YAŞINDA - Hazırlayan: Özge Şahin
MEHMET SÜMER - Mutsuzluğun Poetikası: Turgut Uyar Şiiri Üzerine Bazı Notlar
YALÇIN ARMAĞAN - Niçin Divan? Çünkü Divan.
ORHAN KÂHYAOĞLU - Bir Şiirden Vesilesiyle Eleştirmen-Denemeci Turgut Uyar
Elele Dergisinde Turgut Uyar.

ŞİİR
GÜVEN TURAN
GÜLTEKİN EMRE
TARIK GÜNERSEL
HÜSEYİN FERHAD
LÂLE MÜLDÜR
METİN CELÂL
BETÜL TARIMAN
ALİ ASKER BARUT
MEHMET CAN DOĞAN
ALİ AYÇİL
NİLAY ÖZER
MEHMET ERTE
MEHMET ÖZTEK
HÜSEYİN SERHAT ARIKAN

ÖYKÜ
BENGÜ VAHAPOĞLU - Sait Faik İle Özcan Ergüder: Başından Sonuna Öykülü Bir Edebiyat Dostluğu
ÖZCAN ERGÜDER - Balıkçı Kâmil
MEHMET MÜMTAZ TUZCU - Alyans
ISMAİL PELİT - Babamın Silahı
ESRA ERDOĞAN - Kurt Ağız Tavşan Dudak
BİLGEHAN TUFAN - Senden Sonra Da Ölüm Vardı

DENEME
DEMİR ÖZLÜ - Bir Akdeniz Heykeli Yapmak
OĞUZ DEMİRALP - Değilleme Yazını
NECMİ SÖNMEZ - Barbro Karabuda’nın Ardından
AHMET SAİT AKÇAY - Günümüz Öyküsünün Karakteri
SERDAR RİFAT KIRKOĞLU - İflah Olmaz Karmaşık Bir Sayrılık: Montano Hastalığı

ŞİİRSEL
OSMAN ÇAKMAKÇI - Şiirin Doğası Üzerine Fragmanlar - 8
NEŞE AKSAKAL - Şiir Dili ve İçeyöneliklik (Otizm)

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ

SEVAL ŞAHİN

BULMACA
Hazırlayan: Ersin Tezcan