YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Soğuk, Mahcup, Özgür

Soğuk, Mahcup, Özgür

ISSN: 977-1300-0586-223

Sayı : 223 Dönem : Eylül - Ekim 2022

400.00 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz.

YKY İnternet Satış Fiyatı
22.50 TL    Etiket Fiyatı : 30.00 TL
TÜKENDİ

Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.

HakkındaİçindekilerAbonelik

“Soğuk, Mahcup, Özgür”

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 223. sayısı Maksim Osipov’un “Soğuk, Mahcup, Özgür” adlı yol yazısıyla açılıyor. Ukrayna savaşı nedeniyle Almanya’ya göçen günümüzün önde gelen Rus yazarlarından Osipov, ülkesini terk edişini edebiyat, tarih, siyaset bağlamında anlatıyor. Kapak konusu olan ikinci yazı ise Ünal Aytür’ün “Destandan Romana” adlı yazısı. Aytür, roman türünün kaynaklarını ve yüzyıllar boyu gelişimini dünya klasikleri çerçevesinde ele alıyor. Öte yandan bu sayıyla birlikte 30. yılına giren “kitap-lık”ta Mehmet Can Doğan “Ömer Edip Cansever’in İki Hikâyesi” ile Kupür Kupür Edebiyat, Kültür başlıklı bir bölüme başlıyor.

Nihat Ziyalan, Hüseyin Peker, Muzaffer Kale, Betül Tarıman, İsmail Karakurt, Ersun Çıplak, Ali Özgür Özkarcı, Didem Gülçin Erdem, Anıl Cihan ve Ulaş Bager Aldemir şiirleri; Nuray Tekin, Remzi Karabulut, Kerem Işık, Öznur Yalgın, Mehmet Can Şaşmaz, Arda Kıpçak, Sinan Tepe ve Duran Emre Kanacı öyküleri; Mehmet Ergüven, Orhan Koçak, Orhan Kâhyaoğlu, Ramis Dara, Abdullah Uçman, Bengü Vahapoğlu, Erendiz Atasü, Deniz Özbeyli ve Zeynep Tandoğan yazılarıyla Nazmi Ağıl söyleşisi “kitap-lık” dergisinin 223. sayısında.

“kitap-lık” 30 yıldır iyi edebiyatın adresi.

kitap-lık’a buradan abone olabilirsiniz.

EDİTÖRDEN
30. Yıla Girerken1993 yazında, Madımak katliamının sarsıntılarıyla bunalmış vaziyette, Seha L. Meray’ın “Lozan Barış Konferansı: Tutanaklar-Belgeler” kitabının dizgi düzeltisiyle boğuştuğum günlerde masama konan “kitap-lık” dergisi sayfa provalarını dün gibi anımsıyorum.
“Kitabı seven herkes “kitap-lık”ı sevecektir”, “İyi edebiyatın adresi “kitap-lık”” sloganlarıyla Yapı Kredi Yayınları’nın Aylık Ücretsiz Kitap Tanıtım Dergisi olarak 1993 Eylülü’nde ilk sayısı çıkmıştı.
1995’ten itibaren Vesika-lık dosyalarıyla; Pierre Bourdieu’nün yönetimindeki Uluslararası Kitap Dergisi “Liber” ekiyle; kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla İki Aylık Kitap Kültür Dergisi olarak kitap evreninde olup bitenleri yakından izleyen bir yayın oldu.
1998’de mevsimlik, 2000’den sonraysa iki aylık düzende çıktı ve kısa sürede dört başı mamur bir edebiyat dergisine dönüştü. Yeryüzü yazınının tüm verimlerine kendini açtı. Özellikle kapsamlı ve derinlikli dosyalarıyla değerli birer kaynak niteliği kazandı her sayısı.
2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek Aylık Edebiyat Dergisi oldu. 2005’e dek “A’dan Z’ye” yazar ekleri verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren “YKY Şiir Yıllığı” armağanlarıyla 2000’li yıllar şiirini yansıttı.
2012 Eylülü’nde dergiciliği de etkileyen yeni koşullar karşısında iki aylık düzene döndü. 2015’e gelindiğindeyse yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek canlı bir görüntüye büründü.
Kısacası “kitap-lık” bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, iyi edebiyatın sadık okurunu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü çeyrek asra yaymış bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle; şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş biçimde yer vermesiyle; derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgün ve etkili olma çabalarıyla güncel yazının nabzını tutarak muteber yerini koruyor.
Bugün, yazının gücünü göstermeyi, hayatımızdaki yerini ve önemini duyurmayı –yeni kuşaklarla da bağ kurarak– 30 yıl aralıksız sürdürmüş olmanın kıvancı içindeyiz.
Dönüp baktığımızda, yüzlerce değerli yazar binlerce iyi okur var arkamızda.

MAKSİM OSİPOV - Yol Yazısı
ÜNAL AYTÜR - Destandan Romana
NİHAT ZİYALAN
HÜSEYİN PEKER
MUZAFFER KALE
BETÜL TARIMAN
İSMAİL KARAKURT
ERSUN ÇIPLAK
ALİ ÖZGÜR ÖZKARCI
DİDEM GÜLÇİN ERDEM
ANIL CİHAN
ULAŞ BAGER ALDEMİR
NURAY TEKİN - Parçalar
REMZİ KARABULUT - Duende Öyküler
KEREM IŞIK - Kızıl Bulut
ÖZNUR YALGIN - Sonrası
MEHMET CAN ŞAŞMAZ - Kumdan Kuyular
ARDA KIPÇAK - Düş-Mekân
SİNAN TEPE - Mesude Hanım
DURAN EMRE KANACI - Diyet
MEHMET ERGÜVEN - Bir Ayak Öyküsü
ABDULLAH UÇMAN - “Tevfik Fikret Âbidesi”ne Dair Bir Mektup
BENGÜ VAHAPOĞLU - Fakir Baykurt Öykülerinde Anlatıcının İşlevlerine
Genel Bir Bakış
ERENDİZ ATASÜ - Kültür Mirasını Yaşatmak
DENİZ ÖZBEYLİ - Üç Kısa Deneme SÖYLEŞİ
NAZMİ AĞIL - “Cinsiyetsiz, şiddet içermeyen, iyilik güzellik dolu bir dünyadan bahsetsin isteniyor masallar.”
Söyleşi: FATOŞ ASYA AKBAY - MEHMET CAN DOĞAN - Ömer Edip Cansever’in İki Hikâyesi
ORHAN KOÇAK - “Olmayan sürüklenen örtülü”
ORHAN KÂHYAOĞLU - Bir Modernistin Güz Dönemi Şiirleri
RAMİS DARA - Elif Sofya Şiiri
ZEYNEP TANDOĞAN - Evrensel Acı ve Bıkkınlık
ERSİN TEZCAN