“Sanat Dünyamız”, tarihin ve bugünün etkileşimlerinin izinde
Sayı : 173 Dönem : Kasım - Aralık 2019
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
“Sanat Dünyamız”, tarihin ve bugünün etkileşimlerinin izinde
“Sanat Dünyamız” dergisi, Kasım Aralık 2019 sayısında, heykel, resim ve yerleştirme eserleriyle tanıdığımız sanatçı Hera Büyüktaşçıyan’ı bir söyleşiyle kapağına taşıyor. Yanı sıra Canan Tolon, Nur Koçak, Tayfun Gülnar, İz Öztat’ın aralarında bulunduğu sanatçıların sergilerine dair kapsamlı yazılar okurları bekliyor. Derginin “Sanat Kütüphaneleri” bölümünde Akbank Sanat Kütüphanesi geçmiş sanat etkinliklerinin izlenimlerine yer verilen “İz” bölümünde ise Maçka Sanat Galerisi’nde açılan “Bütün Gezegen İçerideydi” sergisi yer alıyor.
Yer Altı ve Yer Üstü Külliyatı – Hera Büyüktaşçıyan
“Reveries of an Underground Forest / Bir Yeraltı Ormanının Tahayyülleri” adlı eseriyle 1 Aralık’a dek süren Toronto Bienali’nde yer alan, Kasım 2019 – Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek Singapur Bienali’ne, 2020’nin ilk aylarında ise Lahore Bienali’ne eserleriyle katılacak sanatçı Hera Büyüktaşçıyan geçtiğimiz aylarda da Berlin ve Heybeliada’daki sergileriyle izleyicilerle buluştu. Sanatçı arşiv malzemeleri, kütüphaneler ve geçmişe dair görsel malzemelerle yaptığı araştırmalarla eserlerini dönüştürüyor. Hera Büyüktaşçıyan, Sanat Dünyamız’da yer alan söyleşisinde geçmişten bugüne sanata bakışını ve son dönem çalışmalarını anlatıyor.
Bir Mecburiyet Olarak ‘Mutluluk’
Gazeteci Pınar Üzeltüzenci, SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da 29 Aralık 2019’a dek sürecek olan Nur Koçak’ın 1960’lar ile 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan en kapsamlı sergisi “Mutluluk Resimlerimiz”i neoliberal politikaların dayattığı mutluluk söylemi üzerinden değerlendiriyor. Yazı, 1981 tarihli bir seriden esinle adlandırılan “Mutluluk Resimlerimiz”, sergisine yeni bir bakış sunuyor.
“Ben de Söylüyorum”: Canan Tolon’un “Sen Söyle” Sergisi
İstanbul Modern’de 2 Şubat 2020’ye kadar sürecek olan Canan Tolon’un kapsamlı kişisel sergisi “Sen Söyle”yi Güven Turan kaleme alıyor. Dergide yer alan yazıda hem Tolon’un geçmiş dönem eserleri hem de bu sergideki sunumlar değerlendiriliyor.
Tayfun Gülnar ve “Bir Anlık Sessizlik” Üzerine: Bir Tuhaf ya da Yorgun Bir Adamın Düş(ünce)leri
Galeri x-ist’te 7 Aralık 2019’a dek sürecek olan Tayfun Gülnar’ın “Bir Anlık Sessizlik” sergisindeki resimlerin detaylı bir incelemesini mimar Bilge Bal yazdı. Distopik sahnelere yer veren eserlerin yer aldığı “Bir Anlık Sessizlik” Gülnar’ın x-ist’te yer alan ikinci kişisel sergisi.
Tanpınar’ın Gözden Kaçmış Bir Söyleşisi
Ahmet Ulu, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bugüne dek söyleşi kitaplarında yer bulmamış olan gözden kaçmış bir söyleşisini Sanat Dünyamız okurlarıyla bir sunuş yazısıyla birlikte paylaşıyor. Tanpınar bu söyleşisinde müzecilik faaliyetlerine bakışı ve yurt dışında sergilenen eserlerle ilgili fikirlerini anlatıyor.
Esin Perisinin Kürasyonu ve Editlenmesi
Süreyyya Evren, Deneyim Şapkaları serisinin dördüncü yazısında İz Öztat’ın “Askıda” sergisine bakarak ‘esin perileri’ne ve sonraki süreçlere dair düşüncelerini paylaşıyor.
Yeni Teknolojiler, Felsefe ve Sanatın Birleşimi: Meltem Şahin
Genç sanatçı Meltem Şahin’in GIF’ler, videolar, resimler ve illüstrasyonlardan oluşan sanatını Kültigin Kağan Akbulut inceliyor. Dergide Meltem Şahin’in bir GIF eserine QR kod aracılığıyla yer veriliyor. Sayfalar arasında gezinen okurlar, akıllı telefonlarıyla Şahin’in hareketli eserini görüntüleyebilir.
Anlamlı ve Ufuk Açıcı Bir Öykü
Nedim Günsür’ün sanat serüvenine, eserlerine ve sanata bakışına dair kapsamlı bir yazıyı Mehmet Ergüven kaleme alıyor.
Akbank Sanat Kütüphanesi
“Sanat Kütüphaneleri” serisinde Yücel Manyas bu kez Akbank Sanat Kütüphanesi’nden Hanife Yalçın’la kapsamlı kaynak kitaplara yer veren kütüphane üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Açık Mektup: Osman Bozkurt’un Çalışmalarında Kamusal Kısa Devre
Nermin Saybaşılı, sanatçı Osman Bozkurt’un çalışmalarını kamusal alan kavramı etrafında değerlendiriyor.
Meraklar, Sınırlar ve Harikalar Kabinesi
Abdülmecid Efendi Köşkü’nde izleyicileri çocukluk, oyun, merak gibi kavramların eşliğinde bir gezintiye davet eden “İçimdeki Çocuk” sergisini sanat tarihçi Ali Kayaalp inceledi.
Dünyaya Değen Tenler
“Sanat Dünyamız”da geçmiş sergi ve sanat etkinliklerinin izlenim ve değerlendirmelerine yer verilen “İz” bölümünde Nergis Abıyeva, Maçka Sanat Galerisi’nde açılan “Bütün Gezegen İçerideydi” sergisine dair görüşlerini paylaşıyor.
Sanat Dünyamız’a buradan abone olabilirsiniz.
EDİTÖRDEN
Tarihle Düşünmek - Fisun Yalçınkaya
SANAT ÜZERİNE YAPILAN TARİFLERİN BULUŞTUĞU NOKTALARDAN BİR TANESİ, SORULMAYANI SORDURAN, BAKILMAYAN YERE İŞARET EDEN BİR YAPISI OLDUĞU YÖNÜNDE. BU SORULARI VE BAKIŞI HEM BUGÜNE YÖNELİK HEM DE GEÇMİŞE DÖNÜK KURABİLİYOR SANATÇILAR. KİMİ ZAMAN TARİH SAYFALARINA, ARŞİVLERE UZANARAK ANLATILMAYAN AKTÖRLERİ, SAHNEDE GÖRÜNMEYEN AMA ORADA OLAN KAHRAMANLARI İŞARET EDİYORLAR. BÖYLECE BİR ZAMANLAR OLANLAR, BUGÜN YENİ YAZILAN HİKÂYELERLE ANLATILABİLİYOR. GEÇMİŞTEN ÇIKAN BU KAHRAMANLAR HER ZAMAN İNSANLAR DEĞİL BAZEN ORMANLAR BAZEN DE NEHİRLER OLABİLİYOR. TIPKI HERA BÜYÜKTAŞÇIYAN’IN TORONTO BİENALİ’NDE SERGİLENMEKTE OLAN REVERIES OF AN UNDERGROUND FOREST / BİR YERALTI ORMANININ TAHAYYÜLLERİ ESERİNDE OLDUĞU GİBİ.HEYKEL, YERLEŞTİRME, RESİMLERİYLE TANINAN SANATÇI HERA BÜYÜKTAŞÇIYAN, BU SAYIDA YER ALAN SÖYLEŞİSİNDE “ARŞİVLERLE, KÜTÜPHANE VE GÖRSEL BELGELERİN OLDUĞU KAYNAKLARLA ÇALIŞMAYI SEVİYORUM VE BİR NEVİ BİRÇOK BİLİNMEYENE DAİR İPUCU VERDİĞİNDEN, İPUCU VERMEDİĞİNDE DE BUGÜNÜN GÖZÜNDEN OKUNMAYA AÇIK OLARAK YENİ ANLATILARA DÖNÜŞMEYE MEYİLLERİNDEN ETKİLENİYORUM” DİYEREK ANLATIYOR ARAŞTIRMA SÜREÇLERİNİ.KASIM ARALIK SAYISINDA SANAT DÜNYAMIZ, ŞEHİRDE SÜRMEKTE OLAN SERGİLERİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİYOR. İSTANBUL MODERN’DE DEVAM EDEN CANAN TOLON’UN SERGİSİ “SEN SÖYLE”, SALT’TA YER ALAN NUR KOÇAK’IN SERGİSİ “MUTLULUK RESİMLERİ”, GALERİ X-İST’TEKİ TAYFUN GÜLNAR SERGİSİ “BİR ANLIK SESSİZLİK” ÜZERİNE YAZILAR SANATÇILARA ODAKLANMAK İÇİN FIRSAT TANIYOR. ONLARLA BİRLİKTE OSMAN BOZKURT, İZ ÖZTAT, NEDİM GÜNSÜR VE MELTEM ŞAHİN ÜZERİNE BİRER YAZI DA OKURLARI BEKLİYOR.
AHMET HAMDİ TANPINAR’IN BUGÜNE DEK YAYIMLANAN KİTAPLARINDA YER ALMAMIŞ BİR SÖYLEŞİSİ DE ARŞİV SAYFALARINDAN SIYRILARAK KASIM ARALIK SAYISINDA YER ALIYOR. YAZARIN MÜZECİLİK VE TÜRKİYE’DEN ESERLERİN YURTDIŞINDA SERGİLENMESİ ÜZERİNE FİKİRLERİNİ YANSITAN SÖYLEŞİ BUGÜNKÜ DÜNYADA YENİDEN DÜŞÜNÜLMEYE DEĞER.
Yeraltı ve Yer Üstü Külliyatı - Fisun Yalçınkaya, Hera Büyüktaşçıyan
Bir Mecburiyet Olarak ‘Mutluluk’ - Pınar Üzeltüzenci
“Ben de Söylüyorum”: Canan Tolon’un “Sen Söyle” Sergisi - Güven Turan
Tayfun Gülnar ve “Bir Anlık Sessizlik” Üzerine: Bir Tuhaf ya da Yorgun Bir Adamın Düş(ünce)leri - Bilge Bal
Tanpınar’ın Gözden Kaçmış Bir Söyleşisi - Ahmet Ulu
Esin Perisinin Kürasyonu ve Editlenmesi - Süreyyya Evren
Yeni Teknolojiler, Felsefe ve Sanatın Birleşimi: Meltem Şahin - Kültigin Kağan Akbulut
Anlamlı ve Ufuk Açıcı Bir Öykü - Mehmet Ergüven
Akbank Sanat Kütüphanesi - Yücel Manyas, Hanife Yalçın
Açık Mektup: Osman Bozkurt’un Çalışmalarında Kamusal Kısa Devre - Nermin Saybaşılı
Meraklar, Sınırlar ve Harikalar Kabinesi - Ali Kayaalp
Dünyaya Değen Tenler - Nergis Abiyeva