Nurullah Ataç’ın Keziban’ı ve Tanpınar’ı
ISSN: 977-1300-0586-211
Sayı : 211 Dönem : Eylül - Ekim 2020
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 211. sayısının dosya konusu Nurullah Ataç. Ataç’ın yarattığı düşsel karakterler Keziban ve Ayşe’ye yazdığı mektupların yer aldığı “Keziban’a Mektuplar” kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Kitabı yayına hazırlayan Mehmet Can Doğan’ın önsözü dosya konusunu oluşturuyor. Nurullah Ataç-Ahmet Hamdi Tanpınar ilişkisini ise birbirleri için yazdıkları yazıların çevresinde Oğuz Demiralp ele alıyor.
kitap-lık dergisinin yeni sayısında çevirmen ve şair Murat Alpar Danimarka şiirinin yenilikçi ustası Henrik Nordbrandt’ın yeni şiirlerinden bir seçki hazırladı. Nihat Ziyalan, Süreyya Berfe, Hüseyin Ferhad, Elif Sofya, Melih Elhan, Serhat Uyurkulak, Nafia Akdeniz, Anıl Cihan, Oğulcan Kütük, Yiğit Kerim Arslan şiirleri; Zehra Tırıl, Şenay Eroğlu Aksoy, Alper Beşe, Eda İşler, Can Çetin, Oğul Barış öyküleri; M. Sadık Aslankara, Metin Celâl, Uğur Kökden, Mehmet Ergüven, Mukadder Özgeç, Makbule Aras Eivazi, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Ahmet Bülent Erişti, Hasan Erkek, Hasan Öztürk, Gülce Başer, Aykar Sönmez yazılarıyla; Abdullah Uçman ve Yalçın Tosun ise söyleşileriyle “kitap-lık” dergisinin 211. sayısında.
“Kitap-lık” 28 yıldır iyi edebiyatın adresi.
kitap-lık’a buradan abone olabilirsiniz.
Nurullah Ataç’ın kızı Meral Ataç Tolluoğlu’nu 2017 Eylülü’nde Büyükada’daki evinde ziyaret etmiştik. "Babam Nurullah Ataç", "Küçükhanım Meralika" kitaplarındaki anılarının derinliklerine inmişti. Sözgelimi, piyano tutkusuna, “kızımın oturup da Suna tangosunu çalmasını istemem, Meral artist olamaz”, bisiklet isteğine ise “Ada’nın yolları at tersleri doludur, düşüp tetanos olursun” diyerek karşı çıkışını, “Zaten babam çok uyusak öldük sanırdı” sözleriyle tamamlamıştı.
Meral Hanım o gün bir de Akcalı Ajans’ın kurucusu Kezban Akcalı’nın (1944-2014) amcası Doktor Galip Ataç’ın torunu olduğunu söyleyince Ataç’ın yazılarındaki düşsel kişilik Keziban aklıma gelmişti. “Ama o yazılar Kezban doğmadan yazıldı” demişti Meral Hanım. Ben yine de o yazılardan esinlenip “Kezban” adını vermişlerdir diye düşünmüştüm...
Böyle böyle, çardak altındaki neşeli seslerimizi uzaktan yakından geçen fayton sesleri çiğneyip geçmişti. Meral Hanım, bu yıl, karantinalı bahar günlerinden birinde sanki o faytonlardan birine binip gitti.
Konuyu Meral Ataç’tan açmamın nedeni "Keziban’a Mektuplar". Mehmet Can Doğan’ın Ataç’ın "Keziban’a Mektuplar" kitabına yazdığı önsözüyle, Oğuz Demiralp’in Ataç-Tanpınar ilişkisini, birbirleri için yazdıklarını çözümleyen yazısı var bu sayıda.
Yazınımızdaki eleştirel yorumun, düşünsel boyutun eksikliğinde dildeki gelişmenin payını Ataç’ı okudukça daha iyi anlıyoruz. Dil bozuldukça, güdükleşip kısırlaştıkça düşüncenin gelişimi sekteye uğrar. Dönüp baktığımızda, denemeden romana, şiirden öyküye her alanda sıçramaların olduğu yıllar Türkçenin atılım yıllarıdır. Yazı dili yazın-düşün insanlarının kaleminde boy atar, başka yerde değil. Dile getirdikleriyle Türkçenin çıtalarını yükseltebilenlere bugün iyi yazar diyoruz.
NURULLAH ATAÇ’IN KEZİBAN’I VE TANPINAR’I
MEHMET CAN DOĞAN - Nurullah Ataç’ın Keziban’ı ve Ayşe’si
OĞUZ DEMİRALP - Ataç ile Tanpınar
ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
SÜREYYA BERFE
TUĞRUL TANYOL
HÜSEYİN FERHAD
ELİF SOFYA
MELİH ELHAN
SERHAT UYURKULAK
NAFİA AKDENİZ
ANIL CİHAN
OĞULCAN KÜTÜK
YİĞİT KERİM ARSLAN
MURAT ALPAR - Paradoksların şairi Henrik Nordbrandt
HENRIK NORDBRANDT
ÖYKÜ
ZEHRA TIRIL - Olan
ŞENAY EROĞLU AKSOY - Bulanık Nehir
ALPER BEŞE - Temize
EDA İŞLER - Görünür Bir Yerde
CAN ÇETİN - Gondol
OĞUL BARIŞ - Palmiyeler
DENEME
MEHMET ERGÜVEN - Huzur’da Görmek
MEHMET MÜMTAZ TUZCU - Yaşamsanat
AHMET BÜLENT ERİŞTİ - Tutunma İsteği: Kentlerden Kurmaca Kentlere
HASAN ÖZTÜRK - Otuz Beş Yıl Sonra Italo Calvino: “Kimin İçin Yazıyoruz?”
ELEŞTİRİ
M. SADIK ASLANKARA - Öyküde, Oyunda Birbirinin İronisine, Trajiğine Dönüşen Özne-Nesne İlişkisi
MAKBULE ARAS EİVAZİ - Kuyunun Dibine Bakan Ölür
MUKADDER ÖZGEÇ - Bir Kadının Penceresinden
SÖYLEŞİ
ABDULLAH EZİK - Abdullah Uçman ile “Edebiyat Tarihleri” Üzerine
YALÇIN TOSUN - “Alıştığınız mesafeler –yanlış da ayarlanmış olsa– olması gereken yere dönmüyor, dönemiyor hayatta.”
SÖYLEŞİ: Muhammed Atalay
GÜNLÜK
UĞUR KÖKDEN - İstanbul
BABİL KULESİ
METİN CELÂL - Şairin Hayatı Aşkla Yoğrulur
GÜLCE BAŞER - Kurtarıcıyı Beklemek, Kurtuluşu Beklemek, Bulunmayı Beklemek: Bir Selçuk Altun Romanı
AYKAR SÖNMEZ - Bir Delinin İzinden
HASAN ERKEK - Ayşegül Yüksel’den Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu Kitabı
BULMACA
ERSİN TEZCAN