Kesişimsellik ve Sanat
ISSN: 977-1300-2740-192
Sayı : 192 Dönem : Ocak - Şubat 2023
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Sanat Dünyamız Dergisi Ocak Şubat sayısında “Kesişimsellik ve Sanat” dosyası
Sanat Dünyamız dergisi Ocak Şubat sayısı yayımlandı. Dergi bu sayısında ilk kez 1989’da yılında Kimberlé Crenshaw tarafından ayrımcılıkları işaret etmekte kullanılan “kesişimsellik” kavramını ele alıyor.
“Kesişimsellik ve Sanat” başlıklı dosya sayısı, kavramın açtığı tartışmaları güncel sanat pratikleri etrafında değerlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda dergide Pera Müzesi’nde eserleriyle ağırlanan Paula Rego’nun sanatı Derya Sayın’ın bir yazısıyla genişçe yer buluyor. Dergide kesişimsel feminizm üzerine bir söyleşisiyle Feride Eralp, “Prekaryanın Görünmeyen Özneleri” araştırması hakkındaki söyleşisiyle Eda Yiğit ve Documenta 15’in ardından lumbung’un yeni planlarını anlattığı söyleşisiyle farid rakun yer alıyor. Seda Niğbolu’nun crip time kavramı üzerine, Marina Papazyan’ın kültür kurumları üzerine birer yazısı, Seçil Epik’in edebiyat metinleri arasında kesişimsellik tartışmalarıyla bağ kurduğu denemesi, Furkan Öztekin’in Ayşe Erkmen eserleri ve kamusal alan üzerine bir incelemesi dergide okurları bekliyor. Cansu Yıldıran ise dosyada “Kutlamalar ve Protestolar” başlıklı foto makalesini sunuyor.
Süreyyya Evren sanat ikliminde eleştiri ve meşruiyet kavramlarını Sanat İç Sessiz serisinde inceliyor. Derginin sergi eleştirilerinin bulunduğu +İz bölümünde Fatih Özgüven’in Erol Eskici’nin “Amaçlanmamış Anıtlar” sergisi üzerine bir yazısı yer buluyor. Ece Balcıoğlu’nun Abdülmecid Köşkü’ndeki “İsmi Lâzım Değil” sergisini, Mehmet Dere’nin Ercan Akın’ın Bozlu Art Project’te sergilenen “Umutsuz Bekleyiş” sergisini değerlendirdiği birer yazı da Ocak Şubat sayısında.
Derginin ajandası ise bu sayı sanatçı Deniz Aktaş’a emanet.
Sanat Dünyamız’a buradan abone olabilirsiniz.
Kesişimsellik Kavramıyla Birlikte
BU SAYIDA YER VERDİĞİMİZ “KESİŞİMSELLİK VE SANAT” DOSYASI KAVRAMIN BOYUTLARINA SANATIN SUNDUĞU İMKÂNLARLA BAKMANIN YOLLARINI ARIYOR. 1989 YILINDA ABD’Lİ TEORİSYEN KIMBERLÉ CRENSHAW’IN ORTAYA ATTIĞI KAVRAM, HUKUK SINIRLARI İÇİNDE VAROLUYOR. KIMBERLÉ CRENSHAW DAVALAR ÜZERİNDEN, FARKLI AYRIMCILIKLARIN KESİŞTİĞİ NOKTALARIN TANINMAMASINA DİKKAT ÇEKİYOR. ZAMANLA BU KAVRAM VE YARATTIĞI TARTIŞMALAR İKTİDAR OLANIN GÖZETTİĞİ AYRIMCILIKLARIN GÖRÜNÜR KILINMASI İÇİN BİR ARACA DÖNÜŞÜYOR. DERGİDE YER VERDİĞİMİZ SÖYLEŞİSİNDE FEMİNİST AKTİVİST FERİDE ERALP KAVRAMI TARİFLERKEN “... EZİLEN ÖZNENİN KESİŞİMLERİNDEN ZİYADE SİSTEMLERİN KESİŞİMİNİ TARİF ETMEYE ÇALIŞTIK” DİYOR VE KADIN HAREKETİNE ETKİSİNDEN BAHSEDERKEN “KAVRAMIN BİR ETKİSİNDEN ZİYADE BU TARTIŞMANIN KENDİSİ HAREKETİ ŞEKİLLENDİRME, KİMİ GÖRÜLMEYEN AYRIMCILIKLARI, FARKLI ÖZNE POZİSYONLARINI GÖRÜNÜR KILMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI, OYNUYOR” DİYOR.
PAULA REGO’NUN PERA MÜZESİ’NDE AÇILAN SERGİSİ VESİLESİYLE SANATINDA KESİŞİMSELLİĞİ İNCELEYEN DERYA SAYIN’IN MAKALESİ DOSYAYI GÜNCEL BİR SERGİYLE BULUŞTURUYOR. FERİDE ERALP’İN SÖYLEŞİSİYLE BİRLİKTE EDA YİĞİT’İN “PREKARYANIN GÖRÜNMEYEN ÖZNELERİ” ARAŞTIRMASI ÜZERİNE SÖYLEŞİSİ, MARİNA PAPAZYAN’IN KÜLTÜR KURUMLARI VE GÜVENLİ ALANLAR ÜZERİNE YAZISI, SEÇİL EPİK’İN EDEBİ METİNLER ARASINDAKİ GEZİNEN DENEMESİ, SEDA NİĞBOLU’NUN CRIP TIME ÜZERİNE MAKALESİ, FURKAN ÖZTEKİN’İN AYŞE ERKMEN ESERLERİNİ KONU ALAN İNCELEMESİNE KÜLTİGİN KAĞAN AKBULUT’UN LUMBUNG’UN DEVAMINI KONUŞTUĞU FARID RAKUN SÖYLEŞİSİ VE CANSU YILDIRAN’IN FOTO MAKALESİ EŞLİK EDİYOR. TÜM BU YAZILAR BİRBİRLERİNİ TAMAMLARKEN SANATIN KESİŞİMSELLİĞİN AÇTIĞI TARTIŞMALAR ETRAFINDAKİ AVARE GEZİNTİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR.
YENİ YILIN İLK SAYISINDA NİCE TARTIŞMALARA KAPI AÇMASI DİLEĞİYLE.
Ajandada Ne Var?
Hikâyeler Arasında Bir Kahraman - Derya Sayın
Kesişimsel Feminizm Üzerine - Sanat Dünyamız, Feride Eralp
Normatif Zamana Direnmek - Seda Niğbolu
Bir Köşede Durup Dinlenir Gibi Acelesiz ve Rahat - Furkan Öztekin
Anlatılan Bizim Hikâyemiz Midir? - Seçil Epik
Kültür Sığınağına Yerleşmek - Marina Papazyan
Kırılgan Yaşam Koşullarında Sanatçı Olmak - Sanat Dünyamız, Eda Yiğit
Kolektifler Seçilmiş Ailelerimiz - Kültigin Kağan Akbulut,farid rakun
Kutlamalar ve Protestolar - Cansu Yıldıran
Yumuşak, Yavaş ve Hantal Sanat - Süreyyya Evren
Erol Eskici’nin ‘Amaçlanmamışlar’ı - Fatih Özgüven
Bilinmezin Cisimleşmesi - Ece Balcıoğlu
Geri Dön, Her Şey Affedildi - Mehmet Dere