YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Eugène Ionesco Tiyatrosu

Eugène Ionesco Tiyatrosu

ISSN: 977-1300-0586-225

Sayı : 225 Dönem : Ocak - Şubat 2023

400.00 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz.

YKY İnternet Satış Fiyatı
45.00 TL    Etiket Fiyatı : 60.00 TL
-+

Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.

HakkındaİçindekilerAbonelik

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 225. sayısı şiir ve öykülerin yanı sıra birbirinden önemli yazılarla dolu. Mehmet Rifat’ın hazırladığı kapsamlı dosyada 20. yüzyıl tiyatrosunda çığır açmış Eugène Ionesco bütün yönleriyle ele alınıyor. Mehmet Rifat’ın yazısıyla açılan dosyada Roland Barthes, Hédi Kaddour, Claude Abastado, Claude Mauriac yazılarının yanı sıra A. Benk, A. Compagnon, H. Kaddour, J. Lemarchand, G. Lerminier, P. Ricœur gibi isimlerin de görüşleri yer alıyor. Derginin öne çıkan öbür sayfalarında ise James Wood’un “Orhan Pamuk’un Veba Geceleri’nde Salgın ve İsyan” ve Mehmet Can Doğan’ın “Bilinmeyen İlk ve Bir Geçiş Şiiriyle Ahmed Arif Mitinden Demir Almak” yazıları var.

Nihat Ziyalan, Süreyya Berfe, Hüseyin Ferhad, Turgay Kantürk, Enver Topaloğlu, Betül Tarıman, Hakan Savlı, Cevdet Karal, Ömer Erdem, Bâki Ayhan T., Ali Ayçil, Nafia Akdeniz ve Murat Çelik şiirleri; Rıza Kıraç, Gökhan Yılmaz, Batıkan Köse, Üzeyir Karahasanoğlu öyküleri; Mehmet Ergüven, Serdar Rifat Kırkoğlu, Ahmet Bülent Erişti, Abdullah Ezik yazıları; Tuğrul Tanyol şiir, Esra Birkan çeviri söyleşileriyle  kitap-lık dergisinin 225. sayısında.

kitap-lık’a buradan abone olabilirsiniz.

EDİTÖRDEN

1953 Mayısı’nda ölmüş Orhan Burian, otuz dokuz yaşında. Deneme, eleştiri, çeviri, antoloji, tarih çalışmalarıyla dolu kısa ömrünü anlatan “Ufuklar” dergisi özel sayısı geçti elime. Kimler yazmış, neler denmiş merak ettim: Vedat Günyol, Muhtar Enata, Halûk Y. Şehsuvaroğlu, M. Başaran, Nurullah Ataç, Sevda Şener, Celal Sılay, Bülent Ecevit, Fikret Arık, Vahit Turhan, Suat Taşer, Atalay Yörükoğlu, Mehmed Kemal, Yusuf Mardin, Sami N. Özerdim...daha adı unutulmuş bir bu kadar insan. Fazıl Hüsnü Dağlarca da bir ağıtla katılmış bu acılı kervana.

Az çok bilirdim ama ardından yazılanları okuyup kişiliğini tanıdık¬ça daha çok sevdim Burian’ı. Kendimi alamayıp “Kırkın Kapısındaki Genç – Orhan Burian” kitabının yazarı, tarihçi Zeki Arıkan’ın hazır¬ladığı, vaktiyle YKY’den çıkmış günlükleriyle mektuplarını raftan masama indirdim, ara ara göz atıyorum şimdilerde.
“Ufuklar” dergisindeki Burian yazılarını okuduktan sonra zihnimde bir “namuslu aydın” halkası kuruluverdi. Yazılar Burian’ı özellikle bu yönüyle övüyordu çünkü. Dürüst, sorumluluk sahibi, çalışkan, onurlu, iyi, alçakgönüllü, uyanık, bilgili, bilge tabiatlı diye uzayıp gi¬den sayısız haslet... Bu meziyetleri ve faziletleri üstünde toplamış genç adama doğrusu imreniyor insan. Bir yandan da kendine, çevresine bakıp garipsiyor.

Vedat Günyol’un yazısında “mesuliyet” konusu dikkat çekici. Tevfik Fikret’te kristalleşmiş düşünce namusu, sorumluluk duygusu. Öyle ki ikiyüzlülüklere, yalana dolana yüz vermeyen; bilinçsizliğe sert çıkan, her tür sahteliğe nerdeyse kinlenen bir tutum. Arkasındaki özgür ve dirayetli bireyi apaçık gösteren bu tavır bugün kimlerde var diye kafa yormamak elde değil. Övgüye değer her şeyi geçmiş zamana, bir zamanların insanlarına yakıştırıp bugünü boş gösterme sakatlığına sık sık düşüyoruz. Ya geçen yüzyılda kalmış bir varlık, ya nesli tüken¬miş bir canlı türü deyip geçiyoruz ya da ezgili tonda Yaşar Kemal’in “güzel atlar”a binmiş insanlarından söz edip dertleniyoruz. Belleği¬mizi şöyle bir harmanladığımızda aklımıza gelenlere –Tevfik Fikret’le başlayıp Nurullah Ataç, Sabahattin Eyuboğlu, Orhan Burian, Vedat Günyol, Macit Gökberk, Oktay Rifat, Melih Cevdet, Memet Fuat, Akşit Göktürk, Tahsin Yücel, Bilge Karasu’ya uzanan halkaya– baş¬ka kimleri, dahası bugün de aramızda olan kimleri katabiliriz diye düşünmeli oysa.

DOSYA: EUGÈNE IONESCO

MEHMET RİFAT - Eugène Ionesco ve Oyunlarının Temel Örgüsü
ROLAND BARTHES - Fransız Avangart Tiyatrosu
EUGÈNE IONESCO - Kel Şarkıcı (1950)
HÉDI KADDOUR - Küçük Ionesco Sözlüğü
EUGÈNE IONESCO - Ders (1951)
CLAUDE ABASTADO - Eugène Ionesco’nun Dünya Görüşü ve Tiyatrosunun Anlamı
EUGÈNE IONESCO - Gergedan (1960)
CLAUDE MAURIAC - Ionesco’nun ve Dehasının Önemi
A. BENK, A. COMPAGNON, H. KADDOUR, J. LEMARCHAND, G. LERMINIER, P. RICOEUR - Ionesco Hakkında Ne Demişlerdi

ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
SÜREYYA BERFE
HÜSEYİN FERHAD
TURGAY KANTÜRK
ENVER TOPALOĞLU
BETÜL TARIMAN
HAKAN SAVLI
CEVDET KARAL
ÖMER ERDEM
BÂKİ AYHAN T.
ALİ AYÇİL
NAFİA AKDENİZ
MURAT ÇELİK
SÖYLEŞİ
TUĞRUL TANYOL - “Oysa düşünmeyen bir şiir olabilir mi?”
SÖYLEŞI: SİNAN BAKIR

ÖYKÜ
RIZA KIRAÇ - Manzara
GÖKHAN YILMAZ - Kulübe
BATIKAN KÖSE - El Sallayan Sarı Saçlar
ÜZEYİR KARAHASANOĞLU - Übeyid

YAZI
JAMES WOOD - Orhan Pamuk’un Veba Geceleri’nde Salgın ve İsyan
MEHMET ERGÜVEN - Dilin Nefesi
SERDAR RİFAT KIRKOĞLU - Yüz Yıl Önce Ölüm Döşeğinde

KUPÜR KUPÜR EDEBİYAT, KÜLTÜR
MEHMET CAN DOĞAN - Bilinmeyen İlk ve Bir Geçiş Şiiriyle Ahmed Arif Mitinden Demir Almak

BABİL KULESİ
AHMET BÜLENT ERİŞTİ - Roman Neden Ölmez?
CANSU CANSEVEN - Esra Birkan: “Ben hiçbir zaman çevirmenliğin ‘orijinale sadık kalarak aktarmak’ olduğunu düşünmedim”
ABDULLAH EZİK - Bir Modern Felaket Anlatısı: Necati Tosuner’den Salgında Öyküler

BULMACA
ERSİN TEZCAN