Bugünün Yazarları: İlhan Durusel
ISSN: 977-1300-0586-187
Sayı : 187 Dönem : Eylül - Ekim 2016
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Sabahattin Ali’nin yayımlanmış ilk öyküsü bulundu
Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi “Kitap-lık”ın yeni sayısı İlhan Durusel dosyasıyla açılıyor. Nil Sakman’ın hazırladığı dosyada değerlendirme yazılarının yanı sıra İlhan Durusel ile kapsamlı bir söyleşi de yer alıyor.
“Masal-Hikâye Müsabakası’nda İkinciliği Kazanan Karesi Darülmuallimini’nden A. S. Gültekin Efendi”nin öyküsü “Horoz Mehmet” 3 Mayıs 1924 tarihli Yeni Yol dergisinde yer alır. Prof. Dr. Ali Duymaz’ın araştırmasıyla ortaya çıkan bu yayın, Sabahattin Ali’nin ilk öyküsünün 17 yaşındayken “Gültekin” mahlasıyla yayımlandığının belgesidir. Masal niteliğindeki “Horoz Mehmet” başı ve sonuyla Sabahattin Ali öykücülüğünün bütün özelliklerini taşıyor. Seval Şahin’in Behçet Necatigil’in “Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü” kitabına ek olarak yazmaya başladığı “Bugünkü Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü” başlıklı çalışması ile Akşit Göktürk arşivinden çıkan Bertrand Russell yazışması ile Mehmet Rifat’a gönderdiği bir mektup ve anısı bu sayının öne çıkan sayfaları..
Nihat Ziyalan, Tuğrul Tanyol, Hüseyin Ferhad, Tarık Günersel, Elif Sofya, Melih Elhan, Emin Kaya şiirleri; Uğur Kökden, İsmet Tokgöz, Seval Şahin, Esra Özilhan, Rahime Sarıçelik, Ece Zerman, Pınar Aka yazıları; Adnan Özyalçıner, Mehmet Yaşın, Nazlı Karabıyıkoğlu, Alper Beşe, Ezgi Polat öyküleri ile “Kitap-lık”talar.
“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.
kitap-lık’a buradan abone olabilirsiniz.
EDİTÖRDEN
Bugünün Yazarları dosyasının konuğu İlhan Durusel, Nil Sakman’ın yaptığı söyleşide şöyle diyor: “... ne yapacak şair, bütün bunları görmezden mi gelecek? Görse de unutacak mı şiirini, edebiyatını ‘has’ kılabilmek ve safkan tutabilmek için? Hayır, elbette değil ama bu şairin bir vakanüvis, ya da gazeteci olmadığı gerçeğini de değiştirmiyor. Gazeteci günün olaylarına odaklanıyor, o ‘hadise’leri yazıyor, bir şairse ‘insanlık durumu’ndan söz ediyor. Bu insanlık durumunu Malaparte, Dostoyevski, Gogol, Faulkner okumamış, iyi edebiyattan haberdar olmayan birinin sezebilmesi çok zor. Yazar, içinden geçtiğimiz günlerin analizini yazarak bir üstgerçeklik yaratır, uydurma, yarım yamalak haberler yazarak değil. O yüzden gazetecilerin haberlerinde ‘hayatını kaybeden’ insanlar, edebi eserlerde ölümleriyle yaşarlar. ‘Belgesel yazın’ diye bir şey var tabii, “Havana Röportajı”, “Kıran Resimleri” iyi örnekler buna ama yazınsal kaygı propagandanın önünde orada.”
Evet, yaşadığımız günlerin edebiyata ne zaman yansıyacağını değil, nasıl yazılacağını merak etmeliyiz. Toplumsal, tarihsel, siyasal, kültürel gelişmeler güçlü yazarların kaleminde her zaman yazınsal bir gerçekliğe dönüşmüştür. Dolayısıyla, gün gelecek 2016 yazı da öncesiyle sonrasıyla yazının malı olacaktır. Üstelik bazen “yer”siz, bazen “zaman”sız, bazen “kişi”siz, bazen “olay”sız bir biçimde. ?iirde bir ses, romanda bir motif, öyküde bir son söz olarak bazen de.
Öte yandan, dünün yazınsal değerleri yüksek yapıtlarına dönüp baktığımızda, o sayfalarda bugünün de yarının da izlerini süreriz. Her okuyuşta taze olaylara yeni işaretler buluruz. Bazen yüz yıllar, bazen on yıllar önce yazılmış olabilir bugün yaşananlar ama yine yazılacak, yeniden başka kalemlerde dile gelecektir. Unutmayalım ki yeni zamanlar yeni dillerle yazılır ama yeni yapıtlar da eskilerin tozunu yalayarak başlarlar işe.
Ne diyordu “Gece”nin ustası: “Dil bu karanlığın içinde yaşayabilirmiş gibi görünen tek şey olacak.”
BUGÜNÜN YAZARLARI: İLHAN DURUSEL - Hazırlayan: Nil Sakman
İLHAN DURUSEL - Söyleşi
ONUR ÇALI - Yeni Başlayanlar İçin
HÜLYA SOYŞEKERCİ - Kitapların Çağrısı
KADİR YÜKSEL - Yenilikçi Bir Öykücünün İzini Sürmek
EMEK EREZ - Sınırsız Dil, “Estetik Coşku”, Metinlerarası İlişkinin Doğallığı
AHMET ERGENÇ - Metinlerarası bir metin: Yavaş Ateş
LAL HİTAY - Edebiyatın Evrenselliğine Yakılan Yavaş Bir Ateş
İLHAN DURUSEL - Yardımcı Okuma Parçası
ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
HÜSEYİN FERHAD
TARIK GÜNERSEL
TUĞRUL TANYOL
ELİF SOFYA
MELİH ELHAN
EMİN KAYA
ŞİİRSEL
GÜLTEKİN EMRE - “Şiir, çoğu zaman şairini geçer, geçmelidir de”
GÜN IŞIĞI
ALİ DUYMAZ - Sabahattin Ali’nin İlk Öyküsü: “Horoz Mehmet”
ÖYKÜ
ADNAN ÖZYALÇINER - Bir Kitap Şenliği’nde Olup Bitenler
MEHMET YAŞIN - Merhaba Metin Ben Berceste
NAZLI KARABIYIKOĞLU - Mahur
ALPER BEŞE - Kırılma
EZGİ POLAT - Geleceksen Gel Sen de
MEKTUP
Bertrand Russell ile Akşit Göktürk arasında Din ile Bilim Mektuplaşması
ANI
MEHMET RİFAT - Akşit Göktürk İçin Yıllar Sonra
DENEME
UĞUR KÖKDEN - Cafe Nargile
İSMET TOKGÖZ - Sular Şehrinin Sıcak Suları
İNCELEME
RAHİME SARIÇELİK - İçimizdeki Şeytan Romanında Kadınlık ve Erkeklik
ESRA ÖZİLHAN - Bedenden Kaleme İktidar Savaşı
PINAR AKA - Oğuz Tansel: Bir Masal Dünyasının Mimarı
ECE ZERMAN - Bir Başka Zamanın Kokularının, Seslerinin, Hislerinin İzini Sürmek
BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
Seval Şahin
BULMACA
Hazırlayan: Ersin Tezcan