Bir 100 Yıl Listesi Denemesi
ISSN: 977-1300-2740-196
Sayı : 196 Dönem : Eylül - Ekim 2023
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Sanat Dünyamız’da Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Eser listesi
Sanat Dünyamız dergisi Eylül Ekim sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında sanatçılar, yazarlar, akademisyenler ve küratörlerden oluşan 100 kişiden oluşan isimlerin önerileriyle Cumhuriyet tarihine bakan 100 eserlik bir liste yayımlanıyor. Bunun yanı sıra dergide SALT Galata’da devam eden “Başka Kayda Rastlanmadı” ve Pera Müzesi’nde devam eden “Isabel Muñoz Yeni Bir Hikâye” sergileri üzerine birer yazı okurları bekliyor. OMM’de açılan “İki Güneş Altında” sergisi üzerine küratör Aslı Seven’le ve “Canavar” oyunu üzerine Tunç Şahin’le birer söyleşi de dergide yer alıyor.
27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek Café Müller’den yola çıkarak Pina Bausch’un popüler kültürdeki yerine odaklanan bir yazı da derginin konuları arasında. Sanat Dünyamız’ın 195. sayısında yer alan İnisiyatif Almak dosyasına bir yanıt – deneme de geçtiğimiz sayı derginin odak noktası olan dosyayı zenginleştiriyor.
Bu sayı Süreyyya Evren, Anlam Çerçevesi adlı köşesinin ikinci yazısıyla sanat ve anlam çerçevelerinin ilişkilerini incelemeye devam ediyor. Sezen Ünlüönen popüler kültürden karakterleri değerlendirdiği yeni bir köşeye başlıyor, köşenin ilk konuğu ise iyileşme serüveniyle Fleabag. Huo Rf’nin altı sayıdır sürdürdüğü köşesi Başlı Başına Bir İş ise bu sayıda sonlanıyor.
Derginin bu sayısında sanatçıların görsel dünyalarını oluşturan fotoğraflara, eserlere veya çizimlerine yer verilen Görsel Notlar adlı köşenin konuğu ise Eda Çekil. Her sayıda bir sanatçının okuduklarına, izlediklerine yer veren Ajanda bölümü ise bu sayı sanatçı Larissa Araz’a emanet.
Sanat Dünyamız’a buradan abone olabilirsiniz.
Bir 100 Yıl Listesi Denemesi
SANAT DÜNYAMIZ DERGİSİNDE CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 100 SANAT ESERİNE YER VERMEK İSTEDİK. SANAT TARİHİNDE LİSTELER, SIRALAMALAR, SEÇİMLER YAPILMASI VE DEĞER ALGILARININ ŞEKİLLENME METOTLARI, DERGİDEKİ YAZILARDA UZUN SÜREDİR KARŞI ELEŞTİRİ ÜRETİLEN KAVRAMLAR. BU YÜZDEN, BU SIRALAMALARI TEKRARLAMAK YERİNE FARKLI BİR DURUŞLA 100 YILA BAKMAYI DENEDİK. YA DA EN AZINDAN BÖYLE BİR DENEMEYE DAİR SORULAR ÜRETMEYE ADIM ATTIK.
BÖYLECE LİSTEYİ SANAT DÜNYASINA FARKLI BİÇİMLERDE KATKIDA BULUNAN 100 İSME SORARAK HİYERARŞİSİZ BİR DÜZENDE KURDUK. HERKES İÇİN CUMHURİYET’E YANIT VEREN, ONUNLA ŞEKİLLENEN YA DA SADECE BU 100 YILLIK SÜREDEN AKILDA KALAN BİRER ESERE YER VERMEYİ DENEDİK. 100 YILA 100 ESERLE BAKAN LİSTEMİZİ OKURLARA SUNARKEN BİR KEZ DAHA SANATIN ÜRETTİĞİ ÇOKLU BAKIŞ AÇISINI TAKİP ETMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYOR VE KATILIMCILARIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ.
GÜNCEL SANATIN AKTİF SONBAHAR GÜNDEMİNİ DE YAKALAMAYA GAYRET EDİYORUZ. DİRİMART’TA İKİ SERGİYLE AĞIRLANACAK SARKİS’İN ARTER’DE SÜREN “SONSUZ” SERGİSİ ÜZERİNE BİR DENEME, REŞAD EKREM KOÇU’NUN ÜRETİMİNE YAKINDAN BAKAN “BAŞKA KAYDA RASTLANMADI” ÜZERİNE BİR SERGİ ELEŞTİRİSİ, OMM’DE AÇILAN “İKİ GÜNEŞ ALTINDA” SERGİSİ ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ VE “ISABEL MUÑOZ: YENİ BİR HİKÂYE” SERGİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME DERGİNİN KONULARI ARASINDA. TİYATRO SEZONUNDAN ÖNE ÇIKAN YAPIMLARDAN CANAVAR’I BİR SÖYLEŞİYLE AĞIRLIYORUZ. TANZTHEATER WUPPERTAL’IN GÜNCEL KADROSUYLA TÜRKİYE’DE İLK KEZ SAHNELENECEK PINA BAUSCH’UN BAŞYAPITI CAFÉ MÜLLER VESİLESİYLE DE BAUSCH’UN POPÜLER KÜLTÜRDEKİ YERİNE BAKIYORUZ.
GÖRSEL NOTLAR SERİSİNDE BU SAYI EDA ÇEKİL BAKIM EMEĞİ VE EV İÇİ EMEĞE ODAKLANAN GÖRSELLERİ PAYLAŞIYOR. POPÜLER KÜLTÜRDEKİ KARAKTERLERE ODAKLANAN YENİ SERİDE SEZEN ÜNLÜÖNEN’İN KALEMİNDEN FLEABAG YER ALIYOR.
Ajandada Ne Var?
Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 eser
Başka Bir Tarihin İçinde - Eran Sabaner Kalaora
Manzaraya Bakmak - Gizem Karakaş, Aslı Seven
Yaratma İsteğinin Kaynağına İnmek - Bihter Sabanoğlu
Almodóvar’ın 2002 tarihli Konuş Onunla filmi bir dans sahnesiyle açılır. Arka planda tüm zamanların en hüzünlü eserlerinden biri olan, Barok müzisyen Henry Purcell’in O Let me Weep’i çalarken içlerinden biri Pina Bausch’un ta kendisi olan beyaz kombinezonlar içinde, gözleri kapalı iki kadın, kırılgan ve yolunu arayan ruhları andıran bir şekilde sonsuzluğa uzanmış uzuvlarıyla adeta fizikselliklerinin, duygularının ve çevrelerinin sınırlarını test eder. Sahne masa ve sandalyelerle doludur. Yüz ifadesi kadın dansçılar kadar etkileyici ve hüzünlü bir adam bu engelleri tek tek kaldırarak onlara yol açmaya çalışır. Konuş Onunla’nın bu gösteriye şahit olan iki erkek başkahramanından Marco ağlamasına engel olamaz, diğer kahraman Benigno ise gösteriyi inanılmaz derecede etkileyici bulur. Bahsi geçen dans sahnesi, çağdaş dansın en büyük ikonlarından, Tanztheater (Almanca dans tiyatrosu) kavramının ve bugün hâlâ onun mirasını yaşatan Tanztheater Wuppertal’ın kurucusu Alman koreograf ve dansçı Pina Bausch’un efsanevi addedilen eseri Café Müller’dendir. Yaşam ve ölüm, koma ve bilinç, suç ve masumiyet, kırılganlık ve güç, çaresizlik ve umut arasında gidip gelen, kadınlığı ve erkekliği performatif bir sunuşla ele alan bu film –filmin komadaki kadın kahramanlarından biri dansçı, diğeri ise boğa güreşçisidir– Pina Bausch’un bugüne kadar popüler kültür aracılığıyla en çok kişiye ulaştığı mecradır.
Bir önceki filmi Annem Hakkında Her Şey’de de Bausch’un Café Müller performansının bir posterini göstererek sanatçıya saygı duruşunda bulunan Almodóvar’a göre Café Müller, hikâyesinin kahramanlarının içinde yaşadığı arafı aktarmanın mükemmel bir yoludur.1 Café Müller gerçek bir kafeye dayanır. 1940 Solingen doğumlu Philippine Bausch, ailesinin İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında işlettiği kafede insanların hareketlerini ve onları harekete geçiren şeyleri izler; müzikleri, konuşmaları dinler. Café Müller’deki yer yer tehditkâr, gergin ve tehlikeli atmosferin bir nedeni de savaşın travmalarıdır
Devamı bu sayıda...
Nasıl Unuttum Neden Şimdi Hatırladım - Esra Ece Kuleci, Tunç Şahin
Sanat Eleştirisi için ya Bağımsız Forum ya Kataloglanma - Süreyyya Evren
New Art Scales & Güçlü Öztekin - Huo Rf
Görsel Notlar: Eda Çekil - Eda Çekil
Kişisel Olan Politikse - Derya Sayın
Yeşil Islandıkça - Elif Kamışlı
Fleabag’in “İyileşme” Hikâyesi - Sezen Ünlüönen
Geleceği Hatırlamak - Fisun Yalçınkaya