Coğrafya ve Devrim
Kategori: Tarih
Çeviren: Dilek Cenkçiler
ISBN: 978-975-08-1716-8
Tekrar Baskı: 3. Baskı / 03.2021
YKY'de İlk Baskı Tarihi: 01.2010
Hazırlayan: David N. Livingstone, Charles W. J. Withers
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Orijinal Adı | : Geography and Revolution |
Sayfa Sayısı | : 456 |
Boyut | : 16.5 x 24 cm |
Tekrar Baskı | : 3. Baskı / 03.2021 |
“Bu kitap coğrafyacıların, tarihçilerin ve bilim tarihçilerinin, coğrafi düşüncenin önemini ve mekânın, terim nasıl kullanılırsa kullanılsın, devrimlerin doğasının algılanma biçiminde yaptığı değişiklikler konusundaki görüşlerini bir araya getirme çabasıdır.”
Livingstone ve Withers’ın editörlüğünde hazırlanan Coğrafya ve Devrim’de bir araya getirilen makaleler şimdiye kadar yeterince vurgulanmamış bir konuyu, bilimsel, teknik ve siyasal devrimler ile coğrafya arasındaki karşılıklı ilişkiyi cesaretle ele alıyor.
Coğrafya, çeşitli türlerdeki devrimlerle iç içe geçmiştir. Örneğin, Bilim Devrimi’nde, bu konu Newton’culukla sıkı ilişki içindeydi. Dünya haritasına matematiksel doğruluk getirme kaygıları, deniz haritalarının düzeltilmesi ve doğal olayların ampirik olarak incelenmesi “Newton Devrimi’nin” birer parçasıydı. “Darwin Devrimi”nde, biyocoğrafik dağılımlar, organizmalar ve doğal ortam arasındaki ilişkiler ve belirleyici olan coğrafi farklılık etkenine ilişkin açıklamalar, ana konulardır. Amerikan Devrimi’ni meydana getiren siyasi kargaşada, ya da on yedinci yüzyıl ortası İngilteresi’nde, coğrafya kitapları siyasal yapıların doğası, kişi hakları ve ulusal kimlik konularıyla ilgili tartışmalarda araç olarak kullanılmaktaydı. Böylesi kaygıları açıklamak coğrafya “disiplin”inde merkezi öneme sahip olduklarını söylemek değildir, özellikle de birçok coğrafya tarihçisinin zaman ve uzay içinde değişmemiş tek bir coğrafya görüşüne katılmadıkları düşünüldüğünde. Burada konu daha çok, farklı zamanlarda ve farklı yerlerde, farklı devrimler açısından coğrafya olarak anlaşılan şeyin rolünü belirlemek ve coğrafya bilgisinin böylesi bağlamlar içinde, bizzat devrimlerin aldığı biçimler üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna bakmaktır.