Akşama Doğru / 1984-2005 Toplu Şiirler III
Yazar: İlhan Berk
Kategori: Şiir
ISBN: 978-975-08-0154-7
Tekrar Baskı: 8. Baskı / 06.2023
YKY'de İlk Baskı Tarihi: 01.1999
YKY İnternet Satış Fiyatı
Siparişiniz en geç 2 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir.
Sayfa Sayısı | : 416 |
Boyut | : 13.5 x 21 cm |
Tekrar Baskı | : 8. Baskı / 06.2023 |
Şiirimizin büyük ustalarından İlhan Berk’in Toplu Şiirleri (Eşik, Aşk Tahtı, Akşama Doğru) üç cilt halinde Yapı Kredi Yayınları şiir dizisinden çıktı. Yapı Kredi Yayınları İlhan Berk’in, 1994’ten başlayarak İnferno, Kanatlı At, Logos, Asılı Eros, El Yazılarına Vuruyor Güneş, Uzun Bir Adam, Poetika, Kült Kitap isimli şiir üstüne yazılar, çeviri şiirler, biyografik denemeler, günlük ve defterlerini -kısacası, şiirleri dışında tüm eserlerini- kitaplaştırmıştı. Toplu Şiirlerin de yayımlanmasıyla İlhan Berk ‘Bütün Eserlerine Doğru’ büyük bir adım daha atılmış oldu. 1918 Manisa doğumlu İlhan Berk’in 1947’de yayımlanan İstanbul kitabı ile başlayan Toplu Şiirler bugüne dek yayımladığı 18 şiir kitabını bir araya getiriyor. Galata ve Pera kitapları ise, şairin isteği doğrultusunda, önümüzdeki aylarda ayrı bir ciltte bir araya gelecek. Toplu Şiirlerin birinci cildi olan Eşik 1947-1975 yılları arasında yayımladığı onbir kitabını kapsıyor. İkinci cilt Aşk Tahtı ise şairin 1976-1982 arasında yayımladığı oldukça hacimli Atlas, Kül ve Deniz Eskisi’ni bir araya getiriyor. (Şimdilik) Son cilt Akşama Doğru’da ise şairin 1984-1996 arasında yayımlanan, kısa şiirlerinin ağırlıkta olduğu sondönem kitaplarını kapsıyor: Delta ve Çocuk, Güzel Irmak, Dün Dağlarda Dolaştım Evde Yoktum ve Avluya Düşen Gölge. Necatigil’e göre, “şairimizin uç beyi”, “korkunç çocuğu” o. Yazamak denen cehennemin gönüllü çalışkanı… Yeni binyıl girerken şiirin bizzat kendisine dönüşmüş İlhan Berk’ten büyük hediye… Hem şiirseverlere, hem Türk diline…
“… bu şiirler 1955-1983 yılları arasında sabahları yazıldı: Sabah yazmalarında, okumalarında…
“Her zaman defterler tuttum; yalnız yazarken değil, okurken de… Okurken (ki bunlar çoğun felsefe, tarih, toplumbilim, coğrafya, vb. yazın dışı kitaplardır) bir sözcük, bir tümce beni altüst etmeye yetmiştir. Kimi zaman böyle okurken bir sözcükten, bir tümceden (o tümceyi pek az değiştirerek) girdiğim olmuştur şiire. Şiirler her zaman defterlerde başlamadı, ama oralarda bitmiştir çoğunlukla.
“… bir süredir, sabahları yazdığım, bugüne değin de yayımlamadığım yirmiye yakın defterdeki bu şiirler üstünde çalışıyorum. Bunları ele alırken, değişik yaşamalara girip çıktığımı, onlarla yıkandığımı gördüm. Kimi yaşamalara –yani kimi şiirlere– yabancılaştığımı anladım. İlk anda yadırgadım bunu; ama sonraları bir yabancının şiirlerine bakar gibi kendi şiirlerime bakmak ilgilendirdi beni. İlgilendirdi çünkü yazdıklarıma tarafsız bir gözle bakıyordum.
“Artık bunları bir kitapta toplamak istiyorum. Adını: DELTA VE ÇOCUK koyacağım.”
(Memet Fuat’a gönderilmemiş bir mektuptan)